Ingebruikname Van den Heuvel-orgel HHG Lunteren

Op 27 en 29 november 2019 is in de Bethelkerk te Lunteren het nieuwe Van den Heuvel-orgel in gebruik genomen. Het betreft een drieklaviers orgel met 46 stemmen, verdeeld over Hoofdwerk, Zwelwerk, Rugpositief en pedaal. Het orgel heeft verschillende invloeden en is geschikt voor veel uiteenlopende orgelwerken. Op 29 november zijn de mogelijkheden van het orgel met stukken van Bach, Mendelssohn, Franck en Vierne op fantastische wijze gedemonstreerd tijdens het concert van een organist met wereldfaam, Ben van Oosten.

Het is inmiddels anno 2019 uniek dat een orgel in deze stijl en in dit formaat volledig nieuw vanaf tekening wordt gebouwd. De eerste plannen dateren van 2008, bijna gelijk aan het ontwerp van de kerk van architectenbureau Born. Het orgel past ook goed in de traditioneel vormgegeven kerk.

Als akoestisch adviseur ben ik na de schetsontwerpfase betrokken bij de nadere uitwerking van het ontwerp. Hierbij is het uiteindelijke resultaat ontstaan door een intensieve en prettige samenwerking met de architect en de orgelbouwer. Alleen samen kan je een zo optimaal mogelijk resultaat bereiken waarin een kerkzaal qua gebruik goed functioneert en het orgel bijzonder fraai met de akoestiek kan samenwerken.

Dit laatste is goed hoorbaar, zeker als je kort daarvoor het tijdelijke orgel hebt gehoord.